לחוויית בישול בריא: בחרו בשמן הנכון, מכיוון שלא כולם אוהבים חום!
חשוב שתדעו שלא כול שמן מתאים לבישול. שמנים שנקודת העישון שלהם היא בטמפרטורה נמוכה אינם ראויים לבישול או לטיגון. נקודת העישון היא הטמפרטורה בה השמן מתחיל להישרף, וכתוצאה מכך נהרס מבחינה תזונתית, מעניק למאכל טעם שרוף ומשחרר חומרים מזיקים, ומשמעותו היא שהשמן שנחשף לחום גבוה הפך מזיק לבריאותכם, בגלל התחמצנות השמן והתקיימותם של רדיקלים חופשיים, המובילים להיווצרות תרכובות הנחשבות מסוכנות ואף מסרטנות
לכן חשוב לבחור שמן איכותי ולהתאים את טמפרטורת הבישול לשמן ולסוג המזון המבושל, ולהימנע משריפת שומנים.
כלל האצבע לגבי בחירת שמן לטיגון הוא לבחור שמן שנקודת העישון שלו תהיה גבוהה, כי בנקודה זו השמן מתחמצן ועלול להזיק לגוף. עוד חשוב להקפיד לא לטגן פעמיים באותו שמן
שמנים ושומנים לסוגיהם, הם בעלי רמות שונות של יציבות ומגיבים באופן שונה לחלוטין כאשר מחממים אותם;
חשוב להיות מודעים לנקודת העישון של השמן הנצרך, או במילים אחרות לטמפרטורה בה השמן מתחיל להישרף, שניתן לזהותה כאשר מתחילים להתפתח אדי עשן
כשמבשלים עם שמנים או שומנים בטמפרטורות גבוהות, למשל כדי לחרוך בשר או בהקפצת ירקות בווק, חשוב לבחור שמן מתאים המאופיין בטמפרטורת שריפה גבוהה, מומלצים:-
- שמן חריע מזוקק (נק' שריפה 266 מעלות)
- שמן זית מזוקק - לעתים קרובות מכונה גם "זך" (נק' שריפה 242 מעלות)
- שמן חמניות/סויה/תירס/קוקוס מזוקק (נק' שריפה 220-230 מעלות)
- שמן דקל (נק' שריפה 220 מעלות)
לצלייה קלה, למשל של דגים או חזה עוף, או להכנת מנות כגון תפוחי אדמה צלויים או אף מנות מצופות בפירורי לחם, השמנים המומלצים ביותר הם:-
- שמן זרעי ענבים (נק' שריפה 190-210 מעלות)
- חמאה רוויה (חמאה מזוקקת, נק' שריפה עד 205 מעלות)
- שמן זית כתית זך (נק' שריפה 190 מעלות)
חמאה ומרגרינה עשויים להתאים לחום של עד 160 מעלות בלבד, ולכן ישמשו לרוב לטיגון ביצים ומנות מקומחות, או לבישול עדין של ירקות.
זהירות:
שמנים דיאטטיים ומרגרינה דלת שומן, כמו גם מרבית השמנים הטהורים מכבישה קרה, אינם מתאימים לטיגון! מומלץ לעיין בעלון הוראות יצרני השמן ולמידע המצוין על האריזה
כל הזכויות שמורות© סושף®